Είστε εδώ

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΔΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ανέδειξε τα διαχρονικά προβλήματα που αφορούν στη χρόνια υποβάθμιση, απαξίωση και υποστελέχωση υπηρεσιών, υποδομών και ελεγκτικών μηχανισμών, ακόμη και σε τομείς ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών και τη λειτουργία της Χώρας.
Το φοβερό αυτό δυστύχημα με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους πρέπει να γίνει η αφορμή και η ουσιαστική απαρχή μιας άλλης πολιτικής ενάντια στη λογική της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των πολιτών θα είναι στο επίκεντρο.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης στηρίζει την από 5/3/2023 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για τη συγκρότηση Επιτροπής από μέλη της, προκειμένου να διερευνήσει από νομική και ουσιαστική σκοπιά τυχόν παρέμβαση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, λόγω του ειδικού εννόμου συμφέροντος που έχουν, κατ’ άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων, είτε με την κατάθεση μήνυσης είτε με παράσταση προς υπoστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή ποινική διαδικασία  κατά  παντός  υπευθύνου που ήθελε τυχόν βρεθεί.
Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης αποφασίζει αποχή των Δικηγόρων Τρίπολης από τα καθήκοντα τους την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 και ζητά από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας:
  • Την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών , όπου ανήκουν, ως ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας προς τα θύματα.
  • Την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια όλων των συγκοινωνιών και την ουσιαστική προστασία επιβατών και εργαζομένων.
 
Κατά την ημέρα της αποχής θα χορηγείται άδεια:
  1. Σε υποθέσεις όπου υφίσταται ζήτημα παραγραφής-προθεσμίας.
  2. Ειδικά για τις ποινικές υποθέσεις:
  • Όταν υπάρχουν κρατούμενοι (προσωρινώς ή κατόπιν καταδικαστικής απόφασης).
  • Στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α΄ βαθμό και επταετία σε β΄ βαθμό.
  1. Για συζήτηση προσωρινών διαταγών και αιτήσεων αναστολών (Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια), συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών.
  2. Για συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων ΜΟΝΟ εφόσον έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή.
 
ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ:
Για κατάθεση προτάσεων, προσθηκών και αντιρρήσεων (Διοικητικά Δικαστήρια), καθώς και για επίδοση εξωδίκων και αποφάσεων.
 
 
Τρίπολη, 7-3-2023
Για το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Κωστόγιαννης