Είστε εδώ

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δυνάμει της από 16/09/2022 σύγκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, αποφασίστηκε η σύνταξη και αποστολή της κάτωθι επιστολής προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Τσιάρα, και η κοινοποίηση αυτής: α) στους Βουλευτές Αρκαδίας, κυρίους Κωνσταντίνο Βλάση (ΝΔ), Γεώργιο Παπαηλίου (ΣΥΡΙΖΑ), Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ), β) στον Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα, γ) στον Δήμαρχο Τρίπολης, κ. Κωνσταντίνο Τζιούμη και δ) στη Γραμματεία του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης.

«Θέμα: Λειτουργία Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης - Πλήρωση κενών οργανικών θέσεων υπαλλήλων.

Όπως είναι γνωστό, από το έτος 1989 ιδρύθηκε και λειτουργεί με έδρα την Τρίπολη, πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Διοικητικό Εφετείο Τριπόλεως, στο οποίο υπάγονται οι Π.Ε. Κορινθίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Το Διοικητικό Εφετείο Τριπόλεως έχει τρία (3) τμήματα, με αντίστοιχα τρεις (3) Προέδρους και δέκα (10) Διοικητικούς Εφέτες, δηλαδή συνολικά δεκατρείς (13) Δικαστές.

Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1754/11-4-2022, για το Δικαστήριο αυτό προβλέπονται δέκα τρεις (13) οργανικές θέσεις υπαλλήλων και συγκεκριμένα οκτώ (8) Γραμματέων, δύο (2) Επιμελητών, μιας (1) Δακτυλογράφου, ενός (1) υπαλλήλου πληροφορικής και ενός (1) οικονομολόγου.

Πλην όμως, υπηρετούν μόνον τρεις (3) Γραμματείς, εκ των οποίων μάλιστα οι δύο (2) επίκεται να συνταξιοδοτηθούν και συγκεκριμένα στο τέλος του έτους 2022 η μια και εντός του έτους 2023 ο δελυτερος, με αποτέλεσμα να παραμείνει μία μόνο Γραμματέας.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί αφάνταστα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των Δικαστικών αυτών Σχηματισμών, αφού αντιστοιχεί ένας μόνο Γραμματέας για το κάθε Τμήμα, χωρίς να υπάρχει επιμελητής και δακτυλογράφος. Μέχρι τώρα η κατάσταση είναι ανεκτή χάρις την υπεράνθρωπη προσπάθεια, στο φιλότιμο, στην ευσυνειδησία και στη συνέπεια των Υπαλλήλων-Γραμματέων, πολλές φορές πέραν του ωραρίου τους.

Είναι όμως προφανές ότι η κατάσταση είναι οριακή και θα καταστεί αδύνατη η λειτουργία του Δικαστηρίου με τη συνταξιοδότηση έστω ενός Γραμματέως. Κατά πληροφορίες μας επίκειται η υποβολή αιτήματος για προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Δικαστηρίου.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη φημολογούμενη (και επικείμενη) κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως και τη μεταφορά του στην Πάτρα, θα αποτελέσει καίριο και ανεπανόρθωτο πλήγμα στη Δικαιοσύνη, στους πολίτες και στους Δικηγόρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περισσότερο της Αρκαδίας και της Τριπόλεως και μετά πάσης βεβαιότητος θα προκαλέσει άμεσες και μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων, με πρώτο τον Δικηγορικό Σύλλογο Τριπόλεως.

Η Δικαιοσύνη είναι κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται με τρόπο προσιτό και ελεύθερο στην τοπική κοινωνία, στον τόπο κατοικίας των πολιτών, η δε Τρίπολη, ως έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου δικαιούται και πρέπει να έχει διοικητική πληρότητα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε θερμά να προβείτε στις δικές Σας άμεσες ενέργειες για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων υπαλλήλων - Γραμματέων του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως, με διορισμό, μετάθεση, απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλων, ώστε να αποτραπεί ο επικείμενος κίνδυνος προσωρινής αναστολής της λειτουργίας του Δικαστηρίου μας και πολύ περισσότερο η κατάργησή του και η μεταφορά του στην Πάτρα, που δεν θα είναι ανεκτή.»